|

Utrustning För YouTube – Komplett Guide

Letar du efter den mest prisvärda utrustningen för att komma igång med att filma YouTube-videon? Om svaret är ”JA!”, då har du kommit helt rätt!

Välkommen till denna kompletta guide om utrustning för YouTube. Börja med att se instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i alla detaljer kring vilka exakta märken och modeller som ger allra mest värde för dina pengar med hjälp av nedanstående artikel.

***Artikeln innehåller annonslänkar. Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.***

Utrustning för YouTube

För att du ska kunna starta YouTube kanal är det nödvändigt att du har tillgång till all den utrustning som krävs för att filma en video. MEN! Du har redan en smartphone med inbyggd kamera gissar jag?

Med den kommer du långt när du ska börja filma videon till din Youtube-kanal, det kan jag lova!

Men för att lyckas fånga in riktigt bra video- och ljudmaterial så behöver du ha koll på HUR du filmar och NÄR du behöver komplettera med extra-utrustning såsom mikrofon, extrabelysning och bildstabilisering.

Denna artikel är uppdelad i nivåer, det vill säga vi börjar med den utrustningen som är enklast och billigast. Ju längre du tar dig med din YouTube-satsning och ju mer din kanal växer desto högre upp längs denna nivåstege kommer du att vilja klättra. Då kör vi igång med nivå 1:

Utrustning för YouTube

Mobiltelefon

Den absolut mest grundläggande nivån när det kommer till utrustning för YouTube är just mobiltelefonen. Men, trots att detta är nivå 1 så funkar det fortfarande jättebra när det kommer till att skapa innehåll till kanalen – så länge din telefon har en någorlunda bra kamera.

Planerar du att köpa en ny mobiltelefon inom kort? Passa då på att köpa en mobiltelefon med en extra bra kamera! Jag rekommenderar iPhone 13 Pro som har en överlägsen inbyggd bildstabilisering.

När du filmar genom att hålla mobiltelefonen rätt nära kroppen blir ljudet också helt okej trots att du saknar en mikrofon. Detta gäller åtminstone när du är inomhus.

Tänk dock på att hålla telefonen åt rätt håll (horisontellt), att inte hålla för micken med handen eller fingrarna, samt att du undviker att skaka på handen eller förflytta telefonen fram och tillbaka allt för mycket. Det blir jobbigt att kolla på om det skakar för mycket!

Stativ

Stativ

Nästa nivå i rangordningen av utrustning för YouTube är att kombinera användning av din mobiltelefon med ett stativ. Idag finns det gott om bra, lätthanterliga och prisvärda stativ på marknaden som underlättar skapandet av videon.

Jag rekommenderar denna smartphone-hållare som i sin tur kombineras med denna förlängning.

Med hjälp av ett stativ är det mycket enklare att placera din mobiltelefon på en plats där du får till en bra, rak och jämn vinkel. Med det ovan nämnda rekommenderade stativet justerar du också höjden snabbt och enkelt.

Samtidigt slipper du hålla i telefonen på egen hand, och därmed kan du låta såväl armar och händer vila. Du kommer också längre ut med kameran från din kropp, vilket i sig gör att både vinkel och bild blir bättre.

Det ser snyggt och proffsigt ut utan att du måste anstränga dig särskilt mycket. Med andra ord en riktigt bra investering även för nybörjare!

Mikrofon

Mikrofon

Vill du ta ditt YouTube-filmande till en ännu högre nivå är det dags att investera i en mikrofon! Jag har använt mig av denna mikrofon till alla mina YouTube-videon sedan starten 2018, allt från Skapa hemsida-videoserier till instruktionsvideon om fjällvandring.

En extern mikrofon är inte minst användbart när du använder ett stativ eller selfiepinne när du filmar och kommer därmed längre ut med telefonen från kroppen.

En extern mikrofon är en nödvändighet när avståndet mellan dig och kameran ökar till mer än ca en meter. Underskatta inte vikten av bra ljudkvalitet; ljudkvalitén på en Youtube-video är minst lika viktig som bildkvalitén.

Har du bra ljud men sämre bild kan det alltså gå hem ändå, medan en video med sämre ljud och bra bild sällan blir lika uppskattad. Ljudet är alltså avgörande, så tveka inte att investera i en mikrofon! Det är väl värt pengarna.

Bildstabilisering

Bildstabilisering

Nu har vi kommit till nivå 4 av utrustning för YouTube, och här handlar det om bildstabilisator. Med en sådan blir dina videos stadiga och behagliga att kolla på, det vill säga utan att du själv måste anstränga dig för att hålla såväl telefon som stativ helt stilla. 

En bildstabilisator fungerar som så att den jämnar ut alla skakiga rörelser som uppstår när vi rör på oss, exempelvis då du ska filma när du går, springer, vandrar eller åker skidor.

Genom att investera i ett stativ med bildstabilisering kan du alltså röra dig mer fritt och naturligt utan att det påverkar kvalitén på dina videos.

Det finns även så kallade action-kameror med redan inbyggd bildstabilisering om du föredrar att skaffa en sådan. Dessa fungerar också i regn och under vatten. Kombinera med detta stativ och denna mikrofon.

Systemkamera

Systemkamera

Ett väldigt seriöst steg när det kommer till att filma videon är att använda sig av en systemkamera. Detta är som ni säkert förstår nivå 5 på videoutrusting, vilket är något du kan ta till om du vill höja kvalitén på dina videos avsevärt. 

En systemkamera som är väldigt populär bland YouTubers är Canon EOS M50. När du kombinerar den med denna linsadapter, detta objektiv, och ställer in kameran enligt dessa instruktioner, så kommer du garanterat att få till den där ursnygga videokvaliteten där du är i knivskarp fokus medan bakgrunden blir proffsigt ”blurry”.

När du väl lärt dig hur kameran fungerar kommer du dock märka stor skillnad, inte minst när det gäller bildkvalité, ljus och skärpa. Kombinera med detta stativ och denna mikrofon.

Belysning

Belysning

Sista nivån när det kommer till utrustning tillhörande själva filmandet handlar om belysning, det vill säga att få till rätt ljus.

Att investera i bra belysning är dock endast nödvändigt då du vill kunna filma bra videos även när det är mörkt ute, eller då du sitter i ett rum som saknar bra ljus. Annars är det möjligt att få till bra bildkvalité, ljus och skärpa med hjälp av dagsljuset. 

Skulle du vara i behov av att komplettera med bra belysning på grund av bristfälligt ljusinsläpp finns det såväl stora som små, enkla som komplicerade, och billiga som dyra varianter.

Kom ihåg att detta kan göra stor skillnad för kvalitén på dina videos överlag, där bra stödbelysning även ger dig mer svängrum för dina filmningar!

Dator för videoredigering

Videoredigeringsprogram

För att du ska ha möjligheten att på egen hand skapa din YouTube-video är det nödvändigt att du har tillgång till en dator med ett videoredigeringsprogram. I det kan du ladda upp dina filmklipp, klistra och klippa ihop dem, samt redigera för att till slut ha en färdig video till din kanal. 

I början kan du utan tvekan börja med det absolut enklaste videoredigeringsprogrammet, så som iMovie för Mac. Trots att det är ett enkelt program kommer du komma långt med det. Det viktiga är dock att du lär dig hur programmet fungerar, det vill säga hur du använder det på bästa möjliga sätt. 

Idag finns det mängder av guider och utbildningsmaterial att tillgå, inte minst på YouTube i form av olika videos. Vill du gå steget längre finns det kurser och verktyg du kan köpa för att lära dig mer. Börja med ett enklare program, lär dig att använda den till fullo, och sedan när du börjar känna dig begränsad är det dags att gå över till ett proffsverktyg såsom Final Cut Pro. Det är både roligt, lärorikt och givande att skapa och redigera sina egna YouTube-videos!

Då har vi gått igenom allt du behöver veta om att utrustning för YouTube! 

Vi hoppas innerligt att du har fått en klar och tydlig bild om vilken utrustning som krävs för att starta YouTube kanal på ett framgångsrikt sätt!

Similar Posts