|

Skapa logga gratis online

Här får du lära dig att designa en stilren logotyp till ditt varumärke helt gratis med hjälp av Canva.com. Börja med att se instruktionsvideon, och sedan grottar du ner dig i ännu fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel.

Skapa logga gratis med Canva.com

Här går vi igenom hur du designar en företagslogga till din affärsidé. Designen på din logotyp sätter i sin tur grunden för ditt företags så kallade grafiska profil; de färger, figurer och typsnitt som din logotyp består av kommer att återanvändas om och om igen i allt från designen på företagets hemsida, webbutik, visitkort och YouTube-kanal till trycket på era kaffemuggar!

Vi använder oss av gratisverktyget Canva.com för att designa en riktigt snygg och stilren logo design till ditt företag. När man designar logotyper i Canva.com kan man välja mellan tre olika strategier; 

Strategi 1: Designa logotyp från en startmall

Strategi 2: Göra egen logga från scratch

Strategi 3: Företagslogga med endast text

Skapa logga gratis online

Skapa logga från en startmall

Utgå från en färdig mall och modifiera den. Börja med att surfa in på www.Canva.com och registrera ett gratiskonto. Tryck sedan på ”Skapa ny Design” och välj ”Logotyp”. Då är vi redo att sätta igång med att skapa en gratis logga till ditt företag!

Hitta rätt mall: Bläddra igenom de olika logotyp-mallarna som Canva.com erbjuder och se efter om du hittar en logotyp-mall som passar för just ditt företag. Mallarna är ordnade efter kategorier såsom ”Logotyp för mat och dryck”, ”Modelogotyp” och ”Datorlogotyp”. 

Justera mallen: När du har hittat en logotyp-mall som du gillar, då är det dags att justera färgerna och typsnittet. Passa också på att ladda ner Chrome-tillägget ”Color Picker Eye Dropper” som är ett väldigt användbart verktyg som du har stor nytta av när du skapar såväl logotyper som hemsidor! Detta tillägg tar fram färgkoden i ett enda klick! När det kommer till typsnitt så bör du alltid välja bland typsnitt som är lättlästa!

Dina besökare kommer inte att gilla typsnitt som skapar lässvårigheter! Bara för att ett typsnitt anses vara trendigt behöver det inte betyda att det är ett bra typsnitt för logo. Det dummaste misstaget man kan göra inom logotyp design är att använda ett typsnitt som är svårläst.

Skapa logga

Skapa logga från scratch

I denna logotyp design kombinerar vi text och illustrationer enligt våra egna regler! Låt fantasin flöda och ta fram olika kombinationer! Gå sedan igenom alla dina alster och välj ut den som du gillar allra mest. Den kreativa processen innebär alltid att man bara börjar någonstans och sedan jobbar man vidare enligt vad ögat gillar! 

EXEMPEL: Logotyp till ÖrnMalm Webbyrå

Illustration: Tryck på ”Element” och skriv ”örn”. Då kommer du att få fram en massa illustrationer på örnar. De illustrationer som listas högst upp är gratis att använda, och de resterande måste du betala för. I detta exempel väljer vi en gratis illustration till vår logotyp design, vi placerar den i mitten på arbetsytan, förstorar den, och byter färgen till marinblått. 

Text: Därefter trycker vi på ”Text”, ”Lägg till en rubrik”, och skriver ”ÖrnMalm”. Vi ändrar färgen på texten till samma färg som illustrationen på örnen, och vi flyttar upp texten så att den hamnar mellan vingarna på örnen. Därefter dubblicerar vi texten, minskar ner storleken på den, skriver ”Webbyrå” och lägger in den ett snäpp under den ”ÖrnMalm”-texten.

Skapa logga gratis i canva.com

Skapa logga med endast text

När det kommer till logotyp design; less is more! Samsungs logotyp är ett utmärkt exempel på en logotyp som enbart består av text, en logotyp som fungerar alldeles utmärkt för ett av världens största elektronikföretag!

För att kunna utnyttja logotypen till fullo, exempelvis i en genomskinlig header på hemsidan eller webbutiken, är det nödvändigt att göra logotypen i genomskinligt format.

Avlägsna illustrationen: Ta bort illustrationen genom att markera den och trycka på backspace. Centrera texten, och dra ut den så att den sträcker sig över hela arbetsytan. Ladda ner filen i .png-format. 

Retina-logotyp: Skapa en ny design i Canva.com genom att trycka på ”Skapa en design”, men denna gång väljer du ”Anpassade mått” och fyller i måtten 1000×1000 pixlar. Vi vill nämligen skapa en arbetsyta som är dubbelt så stor som den arbetsytan som vi jobbade med tidigare.

Klistra in loggan från den mindre arbetsytan, dra ut den så att den täcker hela arbetsytan, ladda ner den i .png-format och inkludera ordet ”retina” i filnamnet så att du kommer ihåg vilken fil som är vilken!

Skapa logga gratis

Skapa logotyp tips

Det är bara din fantasi som sätter gränserna när du jobbar med logotyp design. Du kan skapa vad som helst, men det finns två viktiga detaljer att ta hänsyn till; typsnitt för text, och att logotypen ser bra ut på både vit och svart bakgrund.

Välj rätt typsnitt

När det kommer till typsnitt så kan du välja att hålla dig till ett enda typsnitt, eller så kan du blanda två stycken olika typsnitt genom att använda den ena för rubrikerna och den andra för brödtexten.  Detta kallas för ”Font pairing” och en jättebra artikel om ämnet hittar du här. Passa också på att bekanta dig med Font pairing-verktyget fontpair.co som radar upp massor av fina typsnittskombinationer. Att göra en logga i ett typsnitt som är lättläst är den allra viktigaste aspekten i logo design.

Det finns goda skäl till att hålla sig till enkla och stilrena typsnitt när man gör sin egen logga i Canva.com. Genom att använda samma typsnitt på sin logotyp samt i texten och rubrikerna på sin hemsida skapas ett stilrent och enhetligt utseende. Exempel på detta kan du se på sidan ornmalm.com där logotypen, rubrikerna och texten består av typsnitten ”Roboto” och ”Roboto Condensed”.

Gör logotyp-bakgrunden transparent

Skapa två nya designer i Canva genom att trycka på ”Skapa en design”, välj ”Logotyp” till den första och ”Anpassade mått” och fyller i måtten 1000×1000 pixlar till den andra. Ändra färgen på arbetsytan från vitt till grått och använd dig av den vita färgen till logotypens text och illustration.

Ladda ner filen i .png-format och använd förhandsvisningsverktyget på din Mac (eller motsvarande program på PC) för att sudda bort den gråa bakgrunden. Spara filen på nytt i .png-format.

Transparent logotyp

Köpa logotyp

Håll i minnet följande när du ska köpa logotyp; ”Less is more”. Bara för att du anlitar ett ”proffs” så är det inte en garanti på att du kommer att få valuta för pengarna. Det finns företagare som har anlitat dyra reklambyråer för att få en snygg logga till företaget, och designern på byrån har helt och hållet glömt bort den viktigaste aspekten av logo design; elegans genom minimalism.

Designern vill få kunden att känna att denne fått massor av valuta för pengarna genom att trycka in så mycket saker som det bara går in i kundens logotyp. I bästa fall blir slutresultatet en företagslogotyp som upplevs rörig, i värsta får du en företagslogga som det inte ens går att avläsa företagsnamnet på.

Elegans uppnås genom minimalism. Tar en titt på logotyperna till två av världens främsta mobiltelefontillverkare; Apple och Samsung, så inser du snabbt att ”Less is more”. Kunden ser namnet eller logotypen och kunden fattar direkt vilket företag det handlar om. Det finns inget som skriker så mycket ”oseriös enmansfirma som knappt hankar sig fram” som en rörig logotyp.

Köpa logotyp

Vad kostar det att ta fram en logotyp

Vad kostar en logga? Priset varierar såklart kraftigt beroende på vem du anlitar när du köper din logotyp. Frilansare från låglöneländer, som du kan anlita via Upwork.com eller Fiverr.com för 10$ i timmen, kan skapa en logga åt dig för så lite som 300kr.

Vi på StartaEget.info rekommenderar detta alternativ för dig som inte har någon som helst aning om vilken slags logotyp du vill ha, med en väldigt liten budget. Du får vad du betalar för, men har du lite tur så får du en logotyp som du är nöjd med.

Anlita din lokala reklambyrå

Ett ”standardpris” som du får betala för en yrkesman eller kvinna i Sverige som kallar sig för designer landar på ca 7 000kr. En anrik reklambyrå som designar logotyper med lokaler i centrala Stockholm kommer antagligen att kosta dig tiotusentals kronor, medan en byrå där ägaren själv designar logotyper med sin laptop vid köksbordet i sin etta i Jokkmokk kommer att kunna hålla betydligt lägre priser än så.

Logotypdesigner

Anlita logo firma online

Vi rekommenderar detta alternativ för dig som har några tusenlappar att avvara, som har en vag idé om vad du vill förmedla med din logotyp.

Hoppas att du hade nytta av denna del 2 av vår Starta Eget Kurs. Vi ses i del 3 där vi bygger en hemsida till din affärsidé!

Similar Posts