|

Kamera för YouTube – Komplett Guide

”Vilken kamera ska jag skaffa för att filma riktigt snygga och proffsiga YouTube-videon?

Här går vi igenom steg för steg vilka kameratyper och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna när du ska skaffa kamera för YouTube. Du får också lära dig hur du får ut det allra mesta från din kamera genom att kombinera den med rätt stativ, mikrofon och belysning.

Börja med att se instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i alla detaljer om kameror för YouTube samt övrig tillhörande utrustning med hjälp av nedanstående artikel.

***Artikeln innehåller annonslänkar. Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.***

Bra kamera för YouTube

Här går vi igenom de olika kameratyperna som du har att välja mellan. Syftet är att reda ut vad som är en bra kamera för just DIG, baserat på vilken typ av YouTube-videon just DU ska filma.

Vi kommer även att gå igenom hur du ska kombinera var och en av dessa kameratyper med rätt stativ, mikrofon och belysning för att få ut den allra bästa video- och ljudkvaliteten.

Mobiltelefon

Kameratekniken i mobiltelefoner går framåt med snabba steg. Upplösningen blir allt högre, och den tekniken som driver fram förbättringar i bildkvaliteten blir allt mer avancerad för varje år som går.

Är du en van iPhone-användare och vill få så mycket kamera för YouTube som möjligt för pengarna när du köper en ny mobiltelefon? Om svaret är ”JA”, då rekommenderar jag iPhone 12 Pro Max.

Kamera för YouTube
iPhone 12 Pro Max

Detta är den första mobiltelefonen från Apple där man har implementerat sensorbaserad bildstabilisering i kameran. Denna teknik kallas i kameravärlden för IBIS (In body image stabilisation) och den kan ge uppemot fyra gånger högre upplösning än optisk bildstabilisering, även kalladOIS (Optical Image Stabilization).

Resultatet är bland annat bättre färger och högre detaljrikedom. 

Flertalet av de tidigare Samsung-modellerna kommer med optisk bildstabilisering, och är du en trogen Samsung-användare så rekommenderar jag dig att vänta några månader till.

Det ryktas nämligen om att Samsung Galaxy S22 kommer utrustad medsensorbaserad bildstabilisering.

Om du vill spara pengar men ändå få en riktigt bra kamera med optisk bildstabilisering så rekommenderar jag Samsung Galaxy S21.

Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21

Oavsett om du väljer att skaffa en iPhone eller en Samsung så behöver du komplettera den med ett fäste för mobiltelefonen samt detta stativ.

För att få till ett riktigt bra ljud till dina videon så behöver du en mikrofon. Jag rekommenderar varmt denna mikrofon från Sony som jag har använt såväl inomhus i lägenheten som ute på fjällvandring.

Filmar du i ett mörkt rum? Då behöver du också extra belysning.

Actionkamera

När jag började som YouTuber så filmade jag alla mina videon med mobiltelefonen, allt från vloggar till vandringsvideon. Efter ett par år kände jag att det var dags att investera i både bättre videokvalitet och smidigare rutiner för filmande av YouTube-videon.

Lösningen blev att jag införskaffade en systemkamera för allt filmande inomhus, och en DJI OSMO Actionkamera för allt filmande utomhus.

Actionkamera
DJI OSMO Actionkamera

Jag använder actionkameran till att filma allt från vloggar till träningsvideon och vandringsvideon, och jag är 100% nöjd med den.

Actionkameran är otroligt liten, smidig och behändig och den filmar i fantastiskt bra videokvalitet, dessutom i vidvinkel. Till råga på allt så är den är helt vattentät, och kommer med inbyggd bildstabilisering och ”Wind Noise Reduction”.

Du behöver komplettera actionkameran med följande PGYTECH Stativ.

Tack vare att actionkameran har inbyggd ”Wind Noise Reduction” så fungerar den alldeles utmärkt även i något blåsiga förhållanden.

Men om du vill få riktigt proffsigt ljudkvalitet till dina videos så kombinerar du actionkameran med följande mikrofon från Rode samt tillhörande mikrofon-adapter, alternativt denna mikrofon från Sony.

Systemkamera

Vill du höja kvalitén på dina videos till proffsnivå? Då ska du investera i en systemkamera.

En systemkamera som är väldigt populär bland YouTubers är Canon EOS M50. Den kameran passade även jag på att investera i, och jag är helnöjd med den!

Systemkamera
Canon EOS M50

Kombinera systemkameran med detta stativ, denna linsadapter, detta objektiv, och ställ in kameran enligt dessa instruktioner. Då får du till den där ursnygga videokvaliteten där du är i knivskarp fokus medan bakgrunden blir proffsigt ”blurry”.

Du kommer att sitta flera meter ifrån systemkameran när du filmar, vilket innebär att du behöver en extern mikrofon. Jag rekommenderar varmt denna mikrofon från Sony som jag själv använder, och som ger proffsig ljudkvalitet.

Filmar du i ett mörkt rum? Då behöver du också extra belysning.

Sammanfattning

Då har vi gått igenom allt du behöver veta om bra kamera för YouTube! Vill du veta mer om hur du registrerar, designar och sökmotoroptimerar din YouTube-kanal? Surfa vidare till artikeln Starta YouTube kanal! Vi ses där!

YouTube på mobiltelefon

Similar Posts